Kringlooplandbouw
In 2030 gebruikt de land- en tuinbouwsector substantieel minder grond- en hulpstoffen. Er wordt zoveel mogelijk waarde gehaald uit alle reststromen en eindproducten. De uitstoot van vervuilende en vermestende stoffen naar lucht en grond- en oppervlaktewater is teruggebracht naar (bijna) nul. De land- en tuinbouw gebruikt robuuste rassen en teeltsystemen. De voedselproductie is gestoeld op ecologische processen waardoor de biodiversiteit toeneemt en de land- en tuinbouw veerkrachtiger kan opereren. Er is een groter aanbod van niet-dierlijke eiwitbronnen.
Belangrijkste kennis- en innovatiethema’s
Meerjarige Missiegedreven Innovatieprogramma's
(Klik op de links hieronder voor de beschrijvingen van de MMIP's)
A1 Verminderen fossielenutriënten en emissies naar bodem, water en lucht A2 Gezonde, weerbare bodem en teeltsystemen gebaseerd op agro-ecologie en zonder schadelijke emissies naar grond- en oppervlaktewater A3 Hergebruik zij- en reststromen A4 Eiwitvoorziening voor humane consumptie uit (nieuwe) plantaardige bronnen A5 Biodiversiteit in de kringlooplandbouw
Output, outcome en impact
Om inzicht te krijgen in output, outcome en impact van de uitrol van de Kennis- en Innovatieagenda, zijn voor de meeste missies een Theory of Change (ToC) opgesteld. De ToC beschrijft een opeenvolging van gebeurtenissen die naar verwachting tot een bepaald resultaat leiden. U vindt de beschrijving hier.
Samenstelling programmateams en klankbordgroepen
A1 Verminderen fossiele nutriënten en emissies naar bodem, water en lucht A2 Gezonde, weerbare bodem en teeltsystemen gebaseerd op agro-ecologie en zonder schadelijke emissies naar grond- en oppervlaktewater A3 Hergebruik zij- en reststromen A4 Eiwitvoorziening voor humane consumptie uit (nieuwe) plantaardige bronnen A5 Biodiversiteit in de kringlooplandbouw
Planten weren zichzelf tegen ziekten en plagen
Planten zitten superslim in elkaar. Ze kunnen zichzelf beschermen tegen bacteriën en schimmels door gebruik te maken van ‘eigen’ micro-organismen die al in, op en rond de plant leven. Onderzoekers zijn op zoek gegaan naar hoe ze die micro-organismen nog beter kunnen inzetten.
"Deze kennis wordt de basis van plantweerbaarheid."
Puzzelen met de bodem voor beste resultaat
De bodem is de basis voor al ons voedsel. Maar een gezonde bodem is niet alleen belangrijk voor het produceren van voedsel. Ook het klimaat, het waterbeheer en de biodiversiteit profiteren van een goede bodem. Iedereen wil iets van de bodem, maar hoe leg je al die puzzelstukjes op de juiste plek?
"De natuurlijke ziektewering in de bodem stimuleren."
Regionale kringlopen sluiten
Het Gelderse Groot Zevert Vergisting wekt al 17 jaar energie op uit mest. Met de Groene Mineralencentrale maakt het bedrijf in één keer een flinke sprong voorwaarts. Naast biogas en elektriciteit, wint het Groot Zevert nu ook bodemverbeteraar, schoon water en kunstmestvervanger uit mest.
"We sluiten kringlopen op regionaal niveau."
Kaas op basis van planten?
De boterham met kaas is nog steeds een favoriet in het Nederlandse menu. Om de groeiende wereldbevolking te kunnen blijven voeden moeten we vaker dierlijke eiwitten vervangen door plantaardige. Kun je die oer-Hollandse kaas ook maken met plantaardige eiwitten?
"Vertaalslag naar nieuwe concepten."
Plagen in kas aanpakken met natuurlijke vijanden
De Nederlandse teler pakt schadelijke insecten in de kas steeds vaker aan door het uitzetten van natuurlijke vijanden. Zo genieten lieveheersbeestjes van bladluis, jagen sluipwespen op de witte vlieg en zijn roofwantsen dol op trips en spint.
"Biologische bestrijding is de toekomst."
Oude aardappelrassen strijden tegen ziekten
Nederland is één van de belangrijkste aardappel producerende landen ter wereld. Maar de aardappel is een gevoelig gewas: ziekten en plagen liggen op de loer. De oplossing: wilde aardappelsoorten.
"Resistentie tegen coloradokever in oude rassen.
Voedselbossen zijn hip
In heel Nederland schieten de voedselbossen als paddenstoelen uit de grond. Deze aangeplante bossen produceren voedsel zoals bessen en noten, maar zorgen er tegelijkertijd voor dat de bodem en de biodiversiteit herstelt. De praktijkervaringen zijn veelbelovend, maar er is nog weinig
"Verbeteren de voedselbossen de bodemkwaliteit?"
Ziekteverwerkkers kennen geen grenzen
Nederland is een grote speler in de import en export van land- en tuinbouwproducten. Eén schadelijk organisme op een komkommer of tomaat kan al die handelsstromen helemaal stil leggen. Hoe bereid je je hier als sector - en als land - op voor?
"Deze kennis maakt duidelijk waar de risico's zitten."
Reststromen tot waarde gebracht
De pulp die overblijft na de winning van suiker uit bieten bevat nog een aantal componenten met interessante toepassingsmogelijkheden. Zo zijn de microcellulose-vezels uit suikerbietenpulp interessante vervangers voor de vezels uit hout die op dit moment de markt domineren. Niet alleen omdat de winning ervan goedkoper en milieuvriendelijker is, maar ook omdat deze vezels breder ingezet kunnen worden dan die uit hout. In het project ‘Extractie en valorisatie van microcellulose-vezels uit bietenpulp’ worden deze toepassingen ontwikkeld. Daarmee wordt extra waarde toegevoegd aan suikerbieten en kunnen minder milieuvriendelijke productiemethoden worden vermeden.