Gewaardeerd, gezond en veilig voedsel
In 2030 produceert de sector gezond, veilig en duurzaam voedsel. Het voedselproductiesysteem is robuust en groene producten leveren een waardevolle bijdrage aan haar omgeving. Consumenten waarderen de sector en zijn bereid eerlijke prijzen te betalen.
Belangrijkste kennis- en innovatiethema’s
Meerjarige Missiegedreven Innovatieprogramma's
(Klik op de links hieronder voor de beschrijvingen van de MMIP's)
D1 Waardecreatie en verdienvermogen D2 De consument, duurzame en gezonde voeding, in een groene leefomgeving D3 Veilige en duurzame primaire productie D4 Duurzame en veilige verwerking
Samenstelling programmateams en klankbordgroep
Voorbeelden
Plantaardige eiwitten smakelijk gemaakt
Qua voedingswaarde zouden plantaardige eiwitten uitstekend een deel van de groeiende vraag naar hoogwaardige eiwitten kunnen afdekken. Toch wordt nog maar een klein percentage dierlijke eiwitten vervangen door plantaardige. Dit heeft voor een belangrijk deel te maken met de andere structuur en smaakbeleving. In het project ‘Towards a next generation meat analogues’ wordt een technologie ontwikkeld waarmee de volgende generatie vleesvervangers over verbeterde smaakeigenschappen beschikt. Daardoor komen er meer, door de consument geaccepteerde, mogelijkheden beschikbaar om een groter deel van de eiwitbehoefte in te vullen met plantaardige bronnen.
Verbetering kwaliteit groente- en fruitketens
De consument wil groenten en fruit van hoge kwaliteit met een lekkere smaak en lange houdbaarheid. Tegelijkertijd verwacht zij dat schakels in de keten zorgen voor voedselveiligheid en duurzaamheid en vraagt zij expliciet om minder gewasbeschermingsmiddelen en minder verpakkingen. Hoe realiseer je dat met behoud van productkwaliteit? Het doel van het project ‘Fresh on Demand’ is om groente- en fruitketens optimaal af te stemmen op consumentenwensen en -eisen, om zo de groente- en fruitconsumptie te verhogen. De deelnemers aan dit project werken aan de ontwikkeling van kennis over fysiologische kwaliteit, meet- en detectiemethoden, slim en gericht gebruik van (kwaliteit)informatie uit verschillende schakels in de keten en andere tools die voldoen aan de voedselveiligheid- en duurzaamheidswensen.
Werken aan waardering
Vanuit de gedachte dat waardering begint met dialoog, werken de Topsectoren Agri & Food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen op verschillende manieren aan contact tussen burgers/consumenten en voedselproducenten. De topsectoren zijn nauw betrokken bij Dutch Food Week, hét nationale podium waar voeding, voedselproductie en innovatie centraal staan. Tijdens deze week delen partijen uit de sector hun enthousiasme en kennis met de samenleving. Via het al langlopende project ‘Smaaklessen’ komen kinderen op een interactieve, speelse manier van alles te weten over één of meerdere productgroepen uit de Schijf van Vijf. Kinderen leren wat een verantwoord eetpatroon is en komen meer te weten over smaak, duurzame voedselproductie en -consumptie. Via het project ‘AgriFoodMonitor’ wordt om de twee jaar de houding van de burger gepeild. De uitkomsten van dit onderzoek vormen de basis voor nieuw beleid.
Voedingsadvies op maat
Om de gezondheidszorg betaalbaar te houden, zijn er effectieve preventieprogramma’s nodig. Leefstijladviezen via massamedia-campagnes leiden meestal niet tot merkbare verbeteringen van de volksgezondheid. In het project ‘Personalized Nutrition’ wordt een methode ontwikkeld die het eetgedrag en een aantal gezondheidskenmerken van een individu meet en razendsnel vertaalt naar een persoonlijk advies. De verwachting is dat wanneer consumenten snel feedback krijgen op de gevolgen van hun gedrag, ze eerder ongezond gedrag afzweren en gezond gedrag beter kunnen volhouden.
Voedselverspilling verminderen
Elk jaar verdwijnen miljoenen kilo’s voedsel in de vuilnisbak, met name groente en fruit. Niet alleen in consumentenkeukens, maar ook in de keten van kweker tot winkelmandje. Voedselverspilling heeft grote economische, ecologische en sociale effecten. Met elke kilo weggegooid voedsel wordt 1,3 liter benzine verspild. Een kwart van het wereldwijd verspilde voedsel is genoeg om de 800 miljoen mensen die hongerlijden van voedsel te voorzien. In het project ‘CARVE’ deelden projectpartners hun (praktijk)ervaringen. Zij boden praktische handvatten aan andere bedrijven, onder andere door de ontwikkeling van een toolbox. In een aantal pilots werd ervaring opgedaan in de reductie van verspilling in agrifoodketens. Zo werd gewerkt aan het verminderen van de verspilling van zuivelproducten door bijvoorbeeld toetjes in kleinere bestelhoeveelheden te leveren. Ook werd in een pilot onderzoek gedaan naar de vraag in hoeverre de verpakkingswijze het bewaargedrag van de consument beïnvloedt. De toekomst van ‘retourbrood’ stond centraal in een andere pilot: kun je retourbrood gebruiken voor de productie van ontbijtkoek, broodpap en koekjes?