Onderzoeksprojecten leveren vaak resultaten op die interessant voor een bredere doelgroep dan alleen de projectpartners. Om deze nieuwe, vaak waardevolle, kennis te ontsluiten, organiseren de Topsectoren Agri & Food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen een serie Kenniscafés waarin de laatste stand van zaken binnen een thema wordt behandeld.
Komende edities
Datum: woensdag 23 november 2022 Tijdstip: 15.00-16.30 uur Locatie: online
De grote uitdagingen en kansen voor de Nederlandse tuinbouw- en agrifoodsector houden niet op bij de grens. Daarom zetten de Topsectoren Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Agri & Food ook in op internationale publiek-private samenwerking. Zo kunnen overheden en bedrijven oplossingen creëren die zij alleen niet kunnen realiseren. In dit Kenniscafé ontdekt u met welke projectvormen de samenwerking wordt ondersteund. We gaan in op Seed Money Projecten waarin Nederlandse bedrijven een mogelijke internationale samenwerking kunnen verkennen en we gaan in op PPS-projecten waarin concreet wordt gewerkt aan de benutting van een kans. We nemen u virtueel mee naar de Verenigde Staten waar twee grote internationale PPS-en lopen: bedekte teelt in Californië en automatisering in de fruitteelt in Washington State. Bij deze samenwerking zijn (lokale) telers, technologie ontwikkelaars, R&D-instellingen en overheden betrokken. Maar om een PPS uit te bouwen spelen ook partijen als NL Works, ambassades en het georganiseerd bedrijfsleven een belangrijke rol. Moderators · Willemien van Asselt - directeur Internationale Strategie - Topsector Agri & Food · Gert Stiekema - directeur Internationale Strategie - Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen Programma
Benieuwd wat een Seed Money Project u als bedrijf kan opleveren? Meldt u zich dan nu aan!
Eerdere edities
Klik op de titel voor meer informatie. Download een pdf van de presentaties door de titel aan te klikken.
Gezonde voeding speelt een belangrijke rol bij het gezond opgroeien en ouder worden. Toch weten sommige consumenten niet precies wat gezonde voeding. Eén van de sleutelmomenten waarop het eetpatroon kan worden beïnvloed is tijdens de middelbare schooltijd: de scholieren kiezen steeds vaker zelf wat ze eten. Hoe bereik je deze doelgroep en verleidt je ze tot het kiezen van gezonde en duurzame voeding? In dit Kenniscafé zoomen we daarop in. We kijken naar initiatieven die al lopen, hoe beleidsmakers hier tegenaan kijken, welke nieuwe kennis wordt vergaard in onderzoeksprojecten en hoe een cateraar kan bijdragen. Uiteraard biedt het Kenniscafe de mogelijkheid aan deelnemers om aan te geven hoe ze zelf zouden willen bijdragen aan het gezond op laten groeien van onze jeugd. Presentaties Hoe zet de overheid in op gezonde voeding voor de jeugd? – Simone Eijsink (ministerie van LNV) Het effect van gezonde kantines, schoolomgeving en educatie – Liesbeth Velema en Marthe Huigens (Voedingcentrum) Groente als ingrediënt - Gertrude Zeinstra (Wageningen UR) Motiverende factoren en barrières van gezond én duurzaam eetgedrag bij adolescenten - Sanne Raghoebar (Wageningen UR) Gezond cateren op school – Wilma de Reus (Catermaat)
Op 31 mei vindt het Kenniscafé “Chemische voedselveiligheid in veranderende voedselsystemen” plaats. Tijdens deze bijeenkomst worden resultaten uit Topsectorprojecten gepresenteerd die laten zien hoe we rekening kunnen houden met chemische voedselveiligheid in veranderende voedselsystemen om voedselveiligheidsissues te voorkomen. Wat gaan we doen?In deze editie geven onderzoekers vanuit de industrie, Van Hall Larenstein en Wageningen University & Research u een overzicht van ontwikkelingen op het gebied van chemische voedselveiligheid in veranderende voedselsystemen. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld het gebruik van duurzame verpakkingen, het gebruik van reststromen en het inzetten van alternatieve eiwitbronnen. Programma 15.00 uurOpening – Robert van Gorcom (WUR) 15.10 uurVoedselveiligheidsissues in veranderende voedselsystemen – Bjorn Berendsen (WUR): Waar komen nieuwe chemische voedselveiligheidsissues in nieuwe voedselsystemen vandaan? Wat zijn de risico’s en hoe kunnen we die voorkomen? 15.25 uur Voorbeelden uit de praktijk – Marije Strikwold (Hogeschool Van Hall Larenstein): Welke chemische risico’s zijn er in de praktijk? Hoe worden deze in de keten onderzocht en welke mitigatiemaatregelen zijn mogelijk? 15.40 uur Voorspellen van voedselveiligheidsissues – Ine van der Fels-Klerx (WUR): Hoe kunnen we met behulp van modellen mogelijke voedselveiligheidsissues voorspellen? Wat zijn de invloeden van klimaat? 16.00 uur Borgen van voedselveiligheid in de verse groente en fruitketen – Nicolette Quaedvlieg (GroentenFruit Huis): Welke data wordt er verzameld? Wat kunnen we hiermee? Welke uitdagingen ziet de sector? 16.25 uur Samenvatting en afsluiting 16.30 uur Einde Kenniscafé is een initiatief van de Topsector Agri & Food en de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Deze editie wordt samen met Wageningen University & Research georganiseerd.
Op 19 april vond het Kenniscafé Precisiebemesting bij ruwvoervoorziening plaats. Tijdens dit Kenniscafé werd een beeld gegeven van de (on)mogelijkheden van precisiebemesting bij ruwvoerwinning. Wat is er technisch mogelijk? Wanneer is het economisch aantrekkelijk? Zijn er obstakels in het beleid? Presentaties Slimmer bemesten door digitalisering - Fedde Sijbrandij (WUR) Precisiebemesting op grasland. Wat is het voordeel voor de boer? - Paul Blokker (DLV) Rendementsverbetering bij precisiebemesting mais – Herman Krebbers (Delphy) Slimmer bemesten door inzet van kennis en precisietechnologie - John Verhoeven (WUR)
Op 5 april vond het Kenniscafé Klimaatadaptatie in de praktijk plaats. Dit Kenniscafé was bedoeld om agrarisch adviseurs/erfbetreders en ondernemers een beeld te geven van hoe de effecten van klimaatverandering uitwerken op bedrijfsniveau, welke concrete handvatten er zijn om op een goede manier om te gaan met droogte en hoe een helofytensloot kan worden ingezet voor het watermanagement op het bedrijf. Presentaties Welkom - Hedwig Boerrigter (Deltaplan Agrarisch Waterbeheer) Stresstest: klimaatadaptatienetwerk open teelten - Daan Verstand (WUR) Landbouwkennis inzetten voor bodemvochtmanagement - Idse Hoving (WUR) Helofytensloot - Wolter van der Kooij (Aeres Hogeschool)
Op dinsdag 30 november vond het online Kenniscafé Irrigatie binnen precisielandbouw plaats; een belangrijk thema binnen precisielandbouw. Voor agrarische bedrijven wordt het steeds belangrijker om te sturen op waterkwantiteit en -kwaliteit. Denk bijvoorbeeld aan effecten van extremen in neerslag en verzilting op de productie en de biodiversiteit. Data-gestuurde precisie-irrigatie met innovatieve technieken en systemen wordt steeds meer een must voor een duurzame landbouwproductie. In het Kenniscafé wordt kennis uit verschillende projecten toegelicht en besproken. Presentaties Ontwikkeling van Irrigatie-signaal, PPS-project - Idse Hoving (WUR) HW2O - klimaatadaptief bodemvochtbeheer , POP3-project - Peter Lerink (HWodKa) DeltaDrip: Efficiënter omgaan met water en nutriënten , POP3-project - Maarten Waterloo (Acacia Water) Beregenen op Maat, Kennis op Maat project - Johan Booij (WUR)
Op dinsdag 2 november vond het Kenniscafé Groen in de stad plaats. Van het belang van groen in de stad voor het welbevinden van de bewoners en voor klimaatadaptatie zijn alle partijen wel overtuigd. Maar hoe houd je het betaalbaar? Hoe krijg je draagvlak bij bewoners? Hoe breng je veranderingen in bestaande plannen? Tijdens deze bijeenkomst willen we ondernemers in de groene sector en stadsinrichters praktische handvatten geven om de vergroening van de bebouwde omgeving te kunnen versnellen. Presentaties
De dilemma's van het bouwen van een groene stad - Marian Stuiver, WUR (filmpje) Waar loop je tegenaan bij het organiseren van groen in de stad? - Carmen Aalbers, WUR Hoe maak je groen in de stad betaalbaar? - Joop Spijker, WUR
Op 30 september vond het Kenniscafé Duurzame voedselverwerking plaats. Tijdens deze bijeenkomst werden resultaten uit Topsectorprojecten gepresenteerd die ondernemers in de voedingsindustrie praktische handvatten geven om de volgende verduurzamingsstap in hun bedrijfsvoering te kunnen zetten. Presentaties Reststromen tot waarde brengen – Jan Broeze, Wageningen University & Research Nieuwe businessconcepten door reststromen in andere ketens af te zetten Verpakken of verliezen – Karin Molenveld, Wageningen University & ResearchWanneer weegt de extra milieubelasting van verpakken op tegen de verkorte levensduur van verse, onverpakte producten? Duurzaam reinigen – Peter de Jong, Van Hall Larenstein Met minder energie en downtime beter reinigen van verwerkingsapparatuur
Op 29 juni vond het kenniscafé Biodiversiteit in de landbouw plaats. Herstel en benutting van biodiversiteit in de landbouw staat hoog op de agenda van overheden, ketenpartijen en boerenorganisaties. In veel regio’s lopen allerlei initiatieven om deze ambitie te realiseren. Maar welke mogelijkheden zijn daarvoor? Wat kunnen boeren doen? En hoe kan ervoor gezorgd worden dat werken aan biodiversiteit ook betaald wordt? Er zijn veel vragen waar partijen die met biodiversiteit in de landbouw mee aan de slag gaan, tegenaan lopen. De Topsector Agri & Food en het Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3) steunen verschillende kennis- en innovatieprojecten op het gebied van monitoring en KPI-ontwikkeling, natuurinclusieve landbouw, verdienmodellen, gebiedsgerichte aanpak en voedselbossen. Deze editie werd samen met Regiebureau POP en Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel georganiseerd. Presentaties Werken aan biodiversiteit in de melkveehouderij met de biodiversiteitsmonitor – Jelle Zijlstra, Wageningen University & Research Resultaten uit het POP3-project Natuurinclusieve verdienmodellen - Jelle Pilat Werken aan biodiversiteit in de akkerbouw met de biodiversiteitsmonitor – Wijnand Sukkel, Wageningen University & Research Akker van de toekomst - Jetze Kempenaar Belonen van bijdragen aan biodiversiteit door gebiedspartijen – Huib Silvis, Wageningen University & Research Verdienmodellen, vergroening en innovatie biodiversiteit, 3 projecten in de Veenkoloniën - Dirk Nigten
Op 1 juni vond het Kenniscafé Plantgezondheid, handvatten voor de praktijk plaats. Deze bijeenkomst is een vervolg op de eerste Netwerkbijeenkomst Plantgezondheid die vorig jaar in Nijkerk is gehouden. In het Kenniscafé staat praktijkgerichte kennisdeling rond het thema plantgezondheid centraal. Het thema is opgesplitst in de aandachtsgebieden ‘bestuivers’ en ‘natuurlijke vijanden’. Deze editie wordt samen met Regiebureau POP en NFO Fruit georganiseerd. Presentaties Opening en toelichting op Kennistransfer Plantgezondheid De belangrijkste praktijklessen uit Kennisimpuls Bestuivers – Arjen de Groot, WUR Bestuiven in de fruitteelt, best practises en wat kunnen andere sectoren daarvan kunnen leren? – GerJan Brouwer, Delphy Robuust telen met biodiversiteit – Leen Janmaat, Louis Bolk Instituut Concepten en toolontwikkeling voor functionele agrobiodiversiteit – Bas Allema, WUR