Klimaatneutrale landbouw en voedselproductie
In 2050 werkt de land- en tuinbouwsector klimaatneutraal. De uitstoot van broeikasgassen, die dan stevig is verminderd, wordt gecompenseerd door extra vastlegging van CO2 in de bodem en in de natuur. De sector maakt geen gebruik meer van fossiele grondstoffen en is leverancier van duurzame energie.
Belangrijkste kennis- en innovatiethema’s
Meerjarige Missiegedreven Innovatieprogramma's
(Klik op de links hieronder voor de beschrijvingen van de MMIP's)
B1 E11A Emissiereductie methaan veehouderij B2 E11B Landbouwbodems, emissiereductie lachgas en verhoging koolstofvastlegging B3 E11C Vermindering veenoxidatie veenweide B4 E11D Verhoging vastlegging koolstof in bos en natuur B5 E12A Energiebesparing, -productie en -gebruik B6 E12B Productie en gebruik van biomassa
Samenstelling programmateam en klankbordgroep
Op naar een klimaatneutrale glastuinbouw
Voor 2030 richt de tuinbouwsector zich op het halveren van de CO2-emissie ten opzichte van vandaag. Essentieel is daarbij met name de doorontwikkeling en implementatie van energiebesparing in kassen, de beschikbaarheid van voldoende externe CO2, de realisatie van warmtenetten en de doorontwikkeling van aardwarmte, en herstructurering en nieuwbouw van het areaal met minimaal 300 hectare per jaar. Het programma ‘Kas als Energiebron’ zet in op de ontwikkeling van kennis, concepten en ondersteunende technologie. Ook werkt het aan maximale implementatie in de praktijk van ontwikkelde technieken waarbij een gebiedsgerichte aanpak wordt gevolgd. Een goed voorbeeld van dergelijke research zijn de projecten waarin fossielvrije teeltsystemen worden ontwikkeld en gedemonstreerd.
Zeewier voor voedsel en diervoeders
Zeewier is voedzaam en veelzijdig; het zou weleens een belangrijke bron van plantaardig eiwit kunnen worden. Grootschalige zeewierteelt is echter nog niet rendabel in West-Europa. De innovaties uit het project ‘Seaweed for food and feed’ moeten daar verandering in brengen door de productiekosten omlaag te brengen en de economische opbrengst te vergroten. Dit project ontwikkelt kennis en innovaties in de zeewiersector om bij te dragen aan de groei van nieuwe duurzame grondstoffen in Nederland. Kennis is nodig langs de gehele waardeketen van zeewier: van veredeling, verwerking tot aan consumentengedrag. Het project heeft tot doel om van zeewier een nieuwe duurzame bron van gezonde voedingsmiddelen, voedingsadditieven en diervoeding te maken met een duurzame zeewierteelt in de Nederlandse wateren.