Biologisch ecosysteem in de circulaire kas
De Nederlandse Glastuinbouw heeft de laatste jaren veel aandacht besteed aan een schone duurzame teelt, kwaliteit en oogstzekerheid. Hiervoor zijn gezonde en weerbare planten en teeltsystemen cruciaal. De Glastuinbouw heeft flinke stappen gezet in het implementeren van IPM (Integrated Pest Management). Om de ambitie van nagenoeg residu- en emissievrij telen, zoals verwoord in de Visie van het ministerie van LNV te realiseren is een volgende stap noodzakelijk. Glastuinbouw Nederland richt zich met anderen partijen op ontwikkeling van planten en teeltsystemen die veel minder vatbaar zijn voor ziekten en plagen, high tech detectie en verdere vergroening van het middelen en maatregelen pakket. In deze PPS wil glastuinbouw Nederland samen met andere partijen de volgende stappen zetten richting 2030 om in een biologisch ecosysteem, nagenoeg zonder residu en emissie van gewasbeschermingsmiddelen naar het milieu, gezonden groenten, bloemen en planten te telen.
Onderzoeken hoe de toekomstige glastuinbouwbedrijven zich verder moeten ontwikkelen om te komen tot een duidelijk ontwerp en ontwikkel plan voor een "Biologische Ecosysteem in de circulaire kas" ofwel de Kas als Ecosysteem (KaEco). Er zijn reeds vier pijlers benoemd: gezond gewas, weerbaar teeltsysteem, high tech en effectief, duurzaam middelen en maatregelen pakket. Ontwikkelingen op de diverse onderdelen moeten geïntegreerd opgepakt worden en waar nodig versterkt worden. Daarnaast moet het passend zijn en afgestemd met andere duurzaamheidstrajecten in de glastuinbouw zoals Kas als Energiebron (KaE), Glastuinbouw Water Proof en passend binnen de maatschappelijke ontwikkelingen.
De Nederlandse glastuinbouw is wereldwijd toonaangevend. Tegelijkertijd staat de sector voor een aantal grote uitdagingen: behoud van natuurlijke hulpbronnen, herstel van de biodiversiteit, het tegengaan van ( de gevolgen van ) klimaatverandering, en een steeds smaller wordend middelenpakket. Plantgezondheid is hierbij cruciaal.
Nieuwe denkinrichtingen en ontwerpen voor een Biologisch Ecosysteem in de circulaire kas en integratie/afstemming hiervan met andere duurzaamheidsprojecten. Inzicht in de technische haalbaarheid Inzicht in de acceptatiegraad Advies voor de strategie van de glastuinbouwsector t.a.v. visie Gewasbescherming 2030 van LNV