Dieet Interventie met een Elementaire Toets

Dieet Interventie met een Elementaire Toets

Organisatie-onderdeel

TKI AF

Projectcode

LWV17064

MMIP

Landbouw, Water, Voedsel>D. Gewaardeerd, gezond en veilig voedsel>D2. De consument, duurzame en gezonde voeding in een groene leefomgeving

Startdatum

01/01/18

Einddatum

31/12/19

Samenvatting

Eosinofiele oesofagitis (EoE) is een chronische immuun gemedieerde aandoening van de slokdarm die uitgelokt wordt door voeding. Voedselallergenen dringen de slokdarmmucosa binnen, waarna het immuunsysteem wordt geactiveerd en een eosinofiele ontstekingsreactie ontstaat gepaard met klinische symptomen en een verslechterde kwaliteit van leven.
Dieettherapieën zoals empirische eliminatie van voedingsmiddelen of een elementair dieet, wat bestaat uit enkel losse aminozuren gebaseerde drinkvoeding, worden vaak voorgeschreven voor de behandeling van EoE. Een elementair dieet is erg effectief, echter moeilijk vol te houden op de lange termijn. Helaas zijn eliminatiediëten, die een patiënt langere termijn/oneindig kan implementeren, lang niet altijd effectief. Een combinatie van (empirische) eliminatie met elementaire voeding kan mogelijk de therapietrouw en de werkzaamheid van de dieet interventie verbeteren en zo gezamenlijk een betere lange termijn oplossing bieden.

Doel van het project

Onderzoeken of toevoeging van een elementaire voeding aan het four-food eliminatie dieet (FFED) effectiever is dan alleen het standaard FFED bij het verminderen van eosinofiele ontsteking in de slokdarm (gemeten als vermindering in het absoluut aantal eosinofiele granulocyten per microscopisch gezichtsveld). Dit project levert kennis op over de toepasbaarheid en effectiviteit van specifieke medische voedingen en combinaties daarvan met andere type voedingsinterventies bij een ziekte als EoE. De kwaliteit van leven van de patiënten kan verbeteren en de belasting op de gezondheidszorg wordt verminderd.

Geplande acties

Primaire eindpunt: afname in het aantal eosinofiele granulocyten per microscopische high-power veld (HPF) in de slokdarmmucosa na 6 weken, gemeten als het maximaal aantal eosinofielen per HPF.

Secundaire eindpunten:
Verschil in het aantal patiënten in volledige histologische remissie na 6 weken. Respons wordt gedefinieerd als compleet wanneer het absoluut aantal eosinofielen granulocyten per HPF is verminderd naar <15
eosinofielen per HPF. Endoscopische kenmerken, Symptomen en kwaliteit van leven, voedingsparameters, waaronder haalbaarheid van het dieet, therapietrouw en gewichtsverlies.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *