Going bananas – Waar komt die banaan vandaan?

Going bananas – Waar komt die banaan vandaan?

Organisatie-onderdeel

WR-cap AF

Projectcode

AF16008

MMIP

Landbouw, Water, Voedsel>D. Gewaardeerd, gezond en veilig voedsel>D4. Duurzame en veilige verwerking

Startdatum

01/01/17

Einddatum

31/12/20

Samenvatting

Duurzame productie van fruit is in opmars. Nederlandse organisaties zijn actief in het importeren en certificeren van maatschappelijk verantwoord geproduceerd tropisch fruit. Dit onder impuls van de groeiende maatschappelijke vraag en daarop aansluitend supermarkten die zich op die manier willen onderscheiden. Bananen spelen hierin een grote rol. Voor het behoud en stimulering van maatschappelijk verantwoorde productie van fruit is consumentenvertrouwen van groot belang, en daarmee verbonden is het behoud van een goede reputatie als sector essentieel voor de toekomst voor ondernemers. Naast de huidige track en trace methoden zouden aanvullende mogelijkheden om de identiteit van duurzaam-geproduceerde producten te kunnen verifiëren welkom zijn.
Dit project richt zich op de ontwikkeling van innovatieve technologie die de geografische en productiewijze herkomst van bananen nauwkeurig kan bepalen. Met de locatiebepaling kunnen ook andere duurzaamheidsclaims worden geverifieerd. Het gewenste product betreft een combinatie van analytische methode(n) en chemometrische techniek(en) die de productie-origine van tropisch fruit kunnen identificeren. De chemische vingerafdrukken zullen daarbij gecorreleerd worden met geologische, klimatologische en lokale management metadata.
In zijn algemeenheid verhoogt de te ontwikkelen innovatieve technologie de verifieerbaarheid van duurzaam-geproduceerde plantaardige producten en dus betrouwbaarheid van duurzaamheidsclaims omdat er naar de werkelijke samenstelling van het product gekeken wordt, wat aanvullend is t.o.v. de informatie uit traceringssystemen. De betrokken productie-, handel-, retail-, en certificerings-projectpartners hebben duurzaamheid van hun producten hoog in het vaandel. Binnen deze strategie is het van belang om de duurzaamheid van de producten te kunnen garanderen en dus om de supply chain te vrijwaren van risico’s. Een methode om de herkomst van bananen te kunnen garanderen levert dus een aanzienlijke bijdrage aan de economische waarde van hun producten en merken en ook aan het bedrijf/sector als geheel door het ondervangen van mogelijke ernstige reputatieschad

Doel van het project

Het project richt zich op de ontwikkeling van innovatieve technologie die de geografische en productiewijze herkomst van bananen nauwkeurig kan bepalen. Met de locatiebepaling kunnen ook andere duurzaamheidsclaims worden geverifieerd. Het gewenste product betreft een combinatie van analytische methode(n) en chemometrische techniek(en) die de productie-origine van tropisch fruit kunnen identificeren.

Relatie met missie (Motivatie)

De huidige track and trace methoden (paper trailing) zijn belangrijk om de productie-origine (herkomst en productiewijze) verbonden met de duurzame productie van bananen te borgen. Echter analytische bevestiging van de identiteit van het product zou een welkome aanvulling zijn op de bestaande systemen. Dit om oprechte partijen te beschermen en anderzijds om te zorgen dat het vertrouwen van consumenten niet geschaad wordt, en daarmee maatschappelijk verantwoord ondernemen te behouden en te stimuleren op de langere termijn.

Geplande acties

De resultaten zijn screenings- en bevestigingsmethoden om de herkomst van banenen te kunnen verifieren. Het betreft screeningsmethoden op basis van Hyperspectral imaging en bevestigingsmethoden op basis van stabiele isotopenanalyses. Met behulp van de ontwikkelde rekenmodellen op basis van de analyses zijn de relaties tussen geografische factoren en kenmerkende aspecten van de bananen blootgelegd. Daarnaast kunnen de rekenmodellen worden gebruikt om zowel geografische herkomst als productiemethode te verifieren. Als basis voor de modellen zijn bananen van plantages met een lage spatiele resolutie gebruikt, d.w.z. bananenplantages in verschillende landen in Zuid-Amerika. Daarnaast is er ook een sample set verzameld waarbij er sprake was van hoge resolutie spreiding van plantages in Costa Rica. Binnen het project is de technologie direct gedeeld met de betrokken bedrijven. De methoden zijn/worden gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften, twee manuscripten zijn inmiddels gepubliceerd. Ook zijn de methoden gepresenteerd op internationale congressen aan de buitenwereld.