Plant based proteins

Plant based proteins

Aantal projecten

1

Organisatie onderdeel

TKI AF

Project code

AF16504

Primaire MMIP

Landbouw, Water, Voedsel>A. Kringlooplandbouw>A4. Eiwitvoorziening voor humane consumptie uit (nieuwe) plantaardige bronnen

Start datum

01/01/16

Eind datum

31/12/20

Samenvatting

Onze spieren zijn opgebouwd uit eiwitten. Deze eiwitten bestaan op hun beurt weer uit een verzameling van kleine bouwstenen: de aminozuren. Door voldoende eiwit in de voeding zorgen we ervoor dat er genoeg aminozuren zijn om spieropbouw mogelijk te maken. Dit is belangrijk om de spieren gezond te houden, bij het herstel na het sporten en bij het behoud van onze spiermassa en spierkracht om dagdagelijkse activiteiten uit te kunnen voeren. Het soorten eiwit dat men eet speelt hierbij ook een belangrijke rol. Wereldwijd gezien is meer dan de helft van onze dagelijkse eiwitinname afkomstig van plantaardige bronnen zoals graanproducten. Daarnaast vormen plantaardige eiwitten de belangrijkste eiwitbron in ontwikkelingslanden. Tot op heden is bekend dat verschillende eiwitbronnen verschillende effecten kunnen hebben op onze spieropbouw. Hierbij wordt over het algemeen verondersteld dat plantaardige eiwitten minder potentie hebben om de spiergroei te stimuleren dan dierlijke eiwitten zoals melk, vlees en eieren. Echter is het tot op heden nog veelal onbekend in welke mate plantaardige eiwitten daadwerkelijk de spieropbouw kunnen bevorderen.

Doel van het project

Het doel van dit onderzoek is om te bepalen in welke maten de consumptie van plantaardige eiwitten de spieropbouw (spiereiwitsynthese) kunnen stimuleren in vergelijking met een dierlijk eiwit. Dit wordt bepaald door de samenstelling van verschillende eiwitten te meten en door te onderzoeken hoe snel de spiereiwitten worden opbouwt na eiwitinname.

Relatie met missie (Motivatie)

Wereldwijd hebben 1 miljard mensen een tekort aan eiwitinname en daarnaast zal in de komende 30 jaar de wereldbevolking groeien naar ~9.6 miljard. Deze toename in de wereldbevolking vraagt ook om een toename in de eiwitproductie. Deze eiwitproductie kan niet alleen in stand gehouden worden door eiwitten van dierlijke oorsprong (melk, vlees, eieren). Daarom is het van belang om nieuwe strategieën te ontwikkelen om op een duurzame manier aan onze eiwitbehoefte te voldoen, en zo de gezondheid en functie van onze spieren te behouden en bevorderen.

Geplande acties

Het doel van dit onderzoek is om te bepalen in welke maten de consumptie van plantaardige eiwitten de spieropbouw (spiereiwitsynthese) kunnen stimuleren in vergelijking met een dierlijk eiwit. Dit wordt bepaald door de samenstelling van verschillende eiwitten te meten en door te onderzoeken hoe snel de spiereiwitten worden opbouwt na eiwitinname.

Aantal projectleiders

1

Naam projectleider

Luc van Loon
Terug

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.