Protein for endurance adaptation

Protein for endurance adaptation

Aantal projecten

1

Organisatie onderdeel

TKI AF

Project code

AF16501

Primaire MMIP

Landbouw, Water, Voedsel>D. Gewaardeerd, gezond en veilig voedsel>D2. De consument, duurzame en gezonde voeding in een groene leefomgeving

Start datum

01/10/16

Eind datum

31/03/19

Samenvatting

WP1:
Ouder worden kan gepaard gaan met een afname van spiermassa. Hierdoor vermindert de spierkracht en daarmee verslechtert het dagelijks functioneren. Uit eerder onderzoek bij fragiele ouderen blijkt dat een verhoging van de eiwitinname het verlies aan spiermassa en spierkracht kan verminderen, maar het is onbekend of dat ook zo goed werkt bij vitale, actieve ouderen. Het doel van dit onderzoek is het evalueren van de effecten van een eiwitsupplement op spiermassa, spierkracht en fysieke functionaliteit bij vitale, actieve ouderen. Daarnaast wordt gekeken wat het effect van het eiwitsupplement is op de fysieke prestatie en gezondheid van de botten en gewrichten tijdens de Nijmeegse Vierdaagse.

WP2: Over the past few years, there has been an increasing interest in the role of protein ingestion during and after endurance exercise to support physiological training adaptations. However, the proposed benefits of protein supplementation during prolonged endurance exercise training remains to be established. This WP aimed to assess the impact of protein supplementation on the increase in VO2max and endurance exercise performance induced by prolonged endurance exercise training. For this purpose, sixty healthy young males were subjected to 12 weeks of endurance exercise training, comprising three exercise sessions weekly. After each training session and each night before sleep, participants ingested either a protein supplement (28.7 g casein protein) or an isocaloric carbohydrate placebo. Hence, this WP will establish whether protein supplementation represents an effective means to augment improvements in VO2max, time trial performance, muscular strength, muscular endurance, and body composition during prolonged endurance exercise training.

WP3:
The aim of this work package is to analyze energy metabolism in cells isolated from blood of participants in WP1 and WP2. We hypothesized that training and nutritional supplements could improve substrate switching for ATP production. In muscle this could improve adaptation and training capabilities. Using novel high-throughput techniques to analyze blood cell energy metabolism allows us to get a detailed overview of blood cell metabolic physiology and how this is influenced by training and nutritional supplements.

Terug

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.