Protein prostate

Protein prostate

Organisatie-onderdeel

TKI AF

Projectcode

AF16503

MMIP

Landbouw, Water, Voedsel>D. Gewaardeerd, gezond en veilig voedsel>D2. De consument, duurzame en gezonde voeding in een groene leefomgeving

Startdatum

01/01/17

Einddatum

31/12/21

Samenvatting

Onze spieren zijn opgebouwd uit eiwitten. Deze eiwitten bestaan op hun beurt weer uit een verzameling van kleine bouwstenen: de aminozuren. Door voldoende eiwit in de voeding zorgen we ervoor dat er genoeg aminozuren zijn om spieropbouw mogelijk te maken. Dit is belangrijk om de spieren gezond te houden, bij het herstel na het sporten en bij het behoud van onze spiermassa en spierkracht om dagdagelijkse activiteiten uit te kunnen voeren. Het soorten eiwit dat men eet speelt hierbij ook een belangrijke rol. Wereldwijd gezien is meer dan de helft van onze dagelijkse eiwitinname afkomstig van plantaardige bronnen zoals graanproducten. Daarnaast vormen plantaardige eiwitten de belangrijkste eiwitbron in ontwikkelingslanden. Tot op heden is bekend dat verschillende eiwitbronnen verschillende effecten kunnen hebben op onze spieropbouw. Hierbij wordt over het algemeen verondersteld dat plantaardige eiwitten minder potentie hebben om de spiergroei te stimuleren dan dierlijke eiwitten zoals melk, vlees en eieren. Echter is het tot op heden nog veelal onbekend in welke mate plantaardige eiwitten daadwerkelijk de spieropbouw kunnen bevorderen.

Doel van het project

Het doel van dit onderzoek is om te bepalen in welke maten de consumptie van plantaardige eiwitten de spieropbouw (spiereiwitsynthese) kunnen stimuleren in vergelijking met een dierlijk eiwit. Dit wordt bepaald door de samenstelling van verschillende eiwitten te meten en door te onderzoeken hoe snel de spiereiwitten worden opbouwt na eiwitinname.

Geplande acties

Beoogde resultaten uit het projectplan:
De onderzoekers verwachten dat hun onderzoek leidt naar meer inzicht in welke mate plantaardige eiwitten kunnen bijdragen aan het behoud en de opbouw van onze spieren. Daarnaast beoogt het project om te bepalen of plantaardige eiwitten hierin verschillen van een dierlijk eiwit.

Behaalde resultaten:
Studie 1: Karakterisering van de samenstelling van verschillende eiwitbronnen:Studie afgerond en manuscript gepubliceerd in “Amino Acids”. Deze studie heeft aangetoond dat er grootte verschillen zijn in de hoeveelheden en samenstelling van aminozuren tussen verschillende plantaardige eiwit-isolaten. Voornamelijk de essentiele aminozuren leucine, lysine en/of methionine zijn in sommige plantaardige eiwtbronnen slechts in beperkende maten terug te vinden.

Studie 2: Bepalen in welke mate verschillende plantaardige eiwitbronnen de spieropbouw kunnen bevorderen: Proeven afgerond, resultaten aan partners gepresenteerd, manuscripten worden momenteel geschreven.

Studie 3: Bepalen in welke mate een plantaardig eiwitproduct de spieropbouw kan bevorderen in vergelijking met een dierlijk product: Proeven afgerond, resultaten aan partners gepresenteerd, manuscript wordt momenteel geschreven.

Naam projectleider

Luc van Loon