Maatschappelijke impact
Hier vindt u een aantal voorbeelden van projecten waarin het bedrijfsleven samen met kennisinstellingen innovaties ontwikkelt met maatschappelijke impact op het gebied van landbouw, water, voedsel.
Kinderen eten gezonder als ze een lunch opschool krijgen aangeboden. Dit blijkt uit het,door de Topsector Agri & Food gefinancierde, project de ‘Gezonde Schoollunch’ onder leiding van Wageningen University & Research. Een gezonder eetgedrag jong aanleren kan grotegezondheidsproblemen op latere leeftijd helpen voorkomen.
"Kinderen presteren beter met goede voeding."
Voor 2030 richt de tuinbouwsector zich op het halveren van de CO2-emissie. Essentieel is daarbij de doorontwikkeling en implementatie van energiebesparing in kassen, de beschikbaarheid van voldoende externe CO2, de realisatie van warmtenetten en de doorontwikkeling van aardwarmte.
"Het gaat ons lukken om fossielvrij en nagenoeg emissieloos te telen."
Een groene omgeving heeft veel voordelen. Het kan een positief effect hebben op de gezondheid van mensen en bijdragen aan de leefbaarheid van een wijk. Gemeentes kiezen vaak voor onderhoudsarm groen. Maar wat als bewoners zelf het beheer van groen doen, samen met een hovenier? In een Kennis-op-Maat-project wordt Wageningse kennis ingezet om succesvol tot een groene leefomgeving te komen.
"Wij als hoveniers zijn er gewoon en helpen waar het nodig is."
Nederland is een grote speler in de import en export van land- en tuinbouwproducten. Alleen al bij verse groenten, fruit en sierteelt gaat het om een bedrag van ruim 23 miljard euro per jaar. Eén schadelijk organisme op een komkommer of tomaat kan al die handelsstromen stil leggen. Hoe bereid je je hier als sector – en als land – op voor?
"Deze kennis maakt duidelijk waar de risico's zitten."
Het Gelderse Groot Zevert Vergisting wekt al 17 jaar energie op uit mest. Met de Groene Mineralencentrale maakt het bedrijf in één keer een flinke sprong voorwaarts. Naast biogas en elektriciteit, wint het Groot Zevert nu ook bodemverbeteraar, schoon water en kunstmestvervanger uit mest.
"We sluiten kringlopen op regionaal niveau."
Een groene plant op je bureau is gezond, toch? Het zou wonderen doen voor het binnenklimaat en de werklust. Maar is dat wel zo? Een Kennis-op-Maat-project helpt bij de beantwoording ervan.
"Helpen planten bij een breinvriendelijker werkomgeving?"
Koeien stoten bij het herkauwen en verteren van gras methaan uit; een broeikasgas dat ongeveer dertig keer sterker is dan CO2. Maar de ene koe is de andere niet. Door selectief te fokken is het mogelijk om de methaanuitstoot van koeien aanzienlijk te verminderen.
"Fokken kan tot 20% lagere methaanemissies leiden."