Sleuteltechnologieën
De doorontwikkeling van een aantal sleuteltechnologieën is cruciaal voor het behalen van de missies van deze kennis- en innovatieagenda. Deze sleuteltechnologieën zijn van belang binnen meerdere missies. Door missie-overschrijdend coördinatie te houden op de ontwikkeling van deze technologieën, kunnen grotere en efficiëntere stappen richting toepassingen worden gezet
Het gaat daarbij om de volgende onderwerpen:
Meerjarige Missiegedreven Innovatieprogramma's
(Klik op de links hieronder voor de beschrijvingen van de MMIP's)
St1 Smart Technologies in Agri-Horti-Water-Food St 2 Biotechnologie en veredeling
Samenstelling programmateams en klankbordgroepen
St 1 Smart Technologies in Agri-Horti-Water-Food St 2 Biotechnologie en veredeling
Projectvoorbeelden
Slimme verpakkingen en sensoren tegen voedselverspilling
Wereldwijd wordt één derde van het geproduceerde voedsel verspild. Dit is een gigantisch probleem met gevolgen voor de economie, het milieu en de samenleving. Dit kan en moet anders. Met bio-afbreekbare verpakkingen voorzien van sensoren waardoor voedsel langer houdbaar is en de productkwaliteit in de gaten wordt gehouden.
"De ‘te gebruiken tot’-datum kan overbodig worden."
Adaptive horticulture
Wereldwijd groeit het tuinbouwareaal elk jaar met meer dan 10%. Daarbij gaat het om alle systemen, variërend van lowtech tot hightech. De verwachting is dat deze trend doorzet. Om de tuinbouwtechnologie tot een succes te maken zijn, naast toegang tot kennis, een goede, lokale toeleverende industrie en gekwalificeerde telers nodig. Met behulp van adaptive horticulture wordt technologie aangepast aan lokale klimaat- en marktomstandigheden. Tegelijkertijd wordt de benodigde kennis en kunde van telers, adviseurs en toeleverende industrie ontwikkeld. Deskundigen kunnen op afstand systemen uitlezen en zo meekijken bij lokale telers en interveniëren als dat nodig is.
Nanodeeltjes uit het water
Door ontwikkelingen in de nanotechnologie neemt het gebruik van nanodeeltjes in allerlei producten toe. Wanneer die deeltjes in drinkwaterbronnen terechtkomen zijn de gevolgen hiervan onzeker, onder meer voor de volksgezondheid. Het is daarom belangrijk om methoden te ontwikkelen die nanodeeltjes – zelfs in de laagste hoeveelheden – kunnen meten. Resultaten van zulke metingen worden gebruikt om te begrijpen wat nanodeeltjes betekenen voor afvalwaterzuivering, drinkwaterzuivering en het milieu. Binnen het project worden meetmethodes ontwikkeld om het voorkomen van deze deeltjes ook in lage hoeveelheden te kunnen meten. Daarnaast wordt kennis opgedaan over het gedrag van nanodeeltjes. Deze kennis wordt ingezet bij het ontwerp van nieuwe membranen die deze deeltjes kunnen verwijderen.
Data delen voor duurzaamheid
De agrifoodsector heeft met veel variabelen (zoals bodemtype, gewassoort, ras, klimaat, opslagomstandigheden) te maken die invloed op de kwaliteit van het eindproduct. Precisielandbouw is bij uitstek geschikt om kennis en data uit en tussen de verschillende productieschakels te integreren. In het project ‘Precisielandbouw 4.0’ ontwikkelen landbouwbedrijven, toeleverende en verwerkende bedrijven, dienstverleners, controle-instanties samen aan een systeem waarin deelnemers veilig, transparant en foutloos data kunnen delen om deze vervolgens te kunnen verrijken door slim te combineren en te analyseren. Het optimaal delen van data maakt het bijvoorbeeld mogelijk om tot goed-gefundeerde beslissingen voor teelt, verwerking en afzet te komen. Zo kan bijvoorbeeld het gebruik van meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen en derving van eindproducten substantieel worden teruggebracht.
Waterbesparende aardappelen
De aardappel is een slim gewas: het zet heel efficiënt water en nutriënten om in een hoogwaardig voedingsmiddel. Daarmee lijkt er een belangrijke rol voor de aardappel weggelegd in het voldoen aan de wereldwijd toenemende vraag naar voedsel. Tegelijkertijd heeft de teelt te maken met een ander wereldwijd probleem: verdroging. Onder te droge omstandigheden loopt de opbrengst en kwaliteit van de aardappelen snel terug. In het project ‘Water-saving potatoes’ werken veredelingsbedrijven en kennisinstellingen samen om inzicht te krijgen in de genetica achter droogtetolerantie. Via groei-experimenten is in kaart gebracht welke mechanismen zorgen voor een verminderde opbrengst onder droge omstandigheden. De volgende stap: het ontwikkelen van instrumenten via moderne genetische technologieën. Met deze instrumenten kan de veredelaar zelf droogtetolerante rassen selecteren in het veredelingsprogramma. Via deze ontwikkelde technologie worden nieuwe rassen ontwikkeld die een belangrijke bijdrage leveren aan de voedselzekerheid in de toekomst.