Welk effect hebben vleesvervangers op de gezondheid?

Plantaardige kant-en-klare vleesvervangers worden steeds populairder bij consumenten. Er zijn nog veel vragen over deze producten onbeantwoord. Passen ze in een gezond voedingspatroon wanneer ze vaker worden geconsumeerd? In het project ‘Improving plant-based meat analogues by evaluating effects on human health’ onderzoekt een groot consortium van bedrijven samen met Wageningen University & Research wat het effect van plantaardige vleesvervangers op de gezondheid is.

Anne Wanders (voedingswetenschapper bij Unilever): ‘Het is belangrijk dat we dit onderzoek met een brede groep bedrijven doen die in alle schakels van de productie actief zijn: van ingrediëntenleveranciers tot en met de producenten van de eindproducten.’

Om in een vleesvervanger een eiwitgehalte te bereiken dat vergelijkbaar is met dat van vlees, is fractionering van plantaardige grondstoffen noodzakelijk. Dit fractioneren kan echter invloed hebben op duurzaamheid en mogelijke gezondheidsvoordelen ten opzichte van de oorspronkelijke grondstoffen. Bij fractioneren zijn er water, energie en chemicaliën nodig. Bovendien zijn na fractioneren een aantal gunstige voedingsstoffen uit planten minder aanwezig ten opzichte van de oorspronkelijke grondstoffen. Dit project brengt de effecten van vleesvervangers op de gezondheid in kaart. Daarnaast wordt in het project ook onderzocht wat de optimale samenstelling en productieomstandigheden zijn om tot gezondere vleesvervangers te komen.

Bij het project wordt Wageningse expertise ingezet op het gebied van darmmicrobiologie, levensmiddelentechnologie en voeding & gezondheid. Anne Wanders: ‘We willen hier echt een ‘landmark study’ van maken. De kennis en faciliteiten van Wageningen Universiteit & Research behoren tot de beste van de wereld. Door dit vraagstuk samen met alle schakels van de productieketen en met vooraanstaande wetenschappers aan te pakken, kom je veel verder dan wanneer je het als bedrijf in je eentje zou aanvliegen.’